Kol mes didžiuojamės lietuvišku krepšiniu ir Lietuvos rinktinės pasiekimais, kitų šalių gyventojai ypatingai vertina savo šalies virtuvę. Malaizija šiuo klausimu – ne išimtis.
Atrodo, kuo čia didžiuotis – ryžiai tris kartus per dieną tikrai skamba ganėtinai nuobodžiai. Vis dėl to Malaizijos virtuvė gali nustebinti ir įvairesniais patiekalais.
Susipynusios skirtingos kultūros, įvairių tautų ir šalių prieskoniai ir vietinių gyventojų tempas – toks mišinys vyrauja Malaizijos virtuvėje ir suteikia visiems patiekalams ypatingo žavesio.
Būtent čia įvairove ir didžiuojasi vietiniai gyventojai – tarpusavyje jie valandų valandas gali kalbėtis apie pigiausias ir kokybiškiausias maitinimosi įstaigas ir net susiginčyti dėl to, koks patiekalas pats skaniausias. Bendraujant su vietiniais gyventojais reikėtų atidžiai rinkti žodžius kalbant apie maistą, kad nekiltų papildomų nesklandumų – tik ilgą laiką gyvenant kartu su jais ir puikiai susipažinus su Malaizijos virtuve būtų galima tapti pilnaverčiu diskusijos dalyviu.
Vietinių gyventojų restoranai, veikiantys iki vėlyvos nakties, gatvės prekeiviai, siūlantys pačius įdomiausius patiekalus bet kuriuo paros metu – to galite tikėtis atvykę į Malaiziją.
Nors sakoma, kad prie greito gyvenimo tempo pripratę vietiniai dažniausiai nepasižymi ypatingu draugiškumu ir nėra linkę pradėti pasakoti apie ypatingą Malaizijos virtuvę, kai eilėje stovi dar ne vienas toks turistas, vis dėl to jeigu sulauktumėte pasiūlymo pasivaišinti gyvomis kirmėlėmis – jokiu būdu nereikėtų jo atsisakyti. Šis gestas rodo ypatingą svetingumą ir atsisakymas prilygsta pasiuntimui į visas puses. Mažų mažiausiai. Tad jeigu norite atsidėkoti už įdomią istoriją ar paskatinti ją papasakoti – teks išbandyti naują ekstremalų pojūtį.
Visgi jeigu tokia proga nepasitaikytų, nevertėtų nusiminti, kadangi Malaizijos virtuvė tikrai dar turi ką pasiūlyti. Tiesa, galbūt ne tokio egzotiško. Galima rinktis populiariausius valgius, atkeliavusius iš Indonezijos ar Kinijos arba išbandyti Malaizijos šedevrus, kurie dažniausiai bus patiekiami kaip mišiniai, pavyzdžiui, kokosų piene troškinta mėsa, pagardinta prieskoniais.
Desertai su kokosų drožlėmis ar pienu ne vieną turėtų priversti pavydėti – Lietuvoje su šiais ingredientais galima rasti vos vieną kitą gardėsį, o Malaizijos virtuvėje jie dar papildomai turėtų būti sumaišyti su palmių cukrumi ar įvairiais vaisiais.
Maisto kultas šioje šalyje turi tiek pliusų, tiek ir minusų – suteikiama galimybė išbandyti visą gausybę įvairių kultūrų patiekalų, tačiau nėra laiko jais pasimėgauti. Nebent pavyktų surasti restoraną, kuriame niekas niekur neskubėtų ir būtų suinteresuoti jums kuo plačiau papasakoti apie Malaizijos virtuvę. Tuomet beliktų išsirinkti, ką išbandyti norėsite pirmiausiai.